English version 
 
                     
 

2009.07.27 :
WorldGames 2009 - karate
2009.07.01 :
18. Maccabiah - Izrael
2009.05.10 :
Sportnap 2009
2008.06.01 :
Maccabi Sportnap - 2008
Polgár Zsuzsa
Polgár ZsuzsaRendelje meg hírlevelünket:
 
Adjon meg kulcsszavakat:
 

Történelem


A VAC, a Vívó és Atlétikai Klub, 1906-ban jött létre. Alapítója Dömény Lajos. A VAC egy kifejezetten zsidó érdekeltségű sportegyesületként jött létre. (A zsidó sportolók többsége más klubokban sportolt, vagy egyáltalán nem tartozott semmilyen egyesülethez.) Működésének első éveiben a VAC csak torna- és vívószakosztályt működtetett, utóbbinak Dr. Zsoldos Andor, a menedzsment egyik kiemelkedő személyisége volt a vezetője.

Az egyesület terjeszkedetett, létrejött a labdarúgó, úszó, vízilabda, asztalitenisz, birkózó, kosárlabda és tenisz szakosztály. A labdarúgók 1921 és 1926 között a legfelső osztályban játszottak, ennek köszönhető, hogy néhány játékos tagja volt a nemzeti tizenegynek. (Fisher Lajos, Grósz II Dezső, Singer Miklós)

A tornász szakosztályt Szalai József, az egyesület korábbi versenyzője, többszörös magyar bajnok vezette. A VAC tornászai 1926-ban megnyerték az országos csapatbajnokságot. A győztes csapat tagja volt Dückstein Zoltán, aki később jelentős szerepet vállalt az egyesület életében. Az egyesület fontos szerepet vállalt az akkor újdonságnak számító kézilabda népszerűsítésében. Szalai és Dückstein fordították le magyar nyelvre és jelentették meg ennek az új sportágnak az első szabálykönyvét.

Mindkét nem több száz képviselője sportolt a különböző szakosztályokban, az egyesület tagjainak száma elérte az 1000 főt. Terjedelmi korlátaink miatt nincs mód felidézni minden sikeres sportoló és sportvezető emlékét, azt azonban meg kell jegyeznünk, hogy az egyesület működtetésében azonos jelentőséget tulajdonítottak az élsportolók felkészítésének és versenyeztetésének és az ifjú nemzedékek nevelésének.

A VAC első bázisa a VII. kerületében, a Wesselényi utca 44. szám alatt működő iskolában létesített tornacsarnok volt. Ebben az épületben működött az egyesület titkársága. Az egyesület második fontos létesítményeként a harmincas években megépült, Abonyi utcai Zsidó Gimnázium. Ebben az épületben létesült egy modern tornacsarnok és egy sportpálya. Az iskola első tornatanára az a Dückstein Zoltán volt, aki az iskola keretein kívül is sokat foglalkozott a fiatalok testnevelésével. Az egyesület csatlakozott a Maccabi Világszövetséghez. A klub a világszerte működő Maccabi klubokhoz hasonlóan fontos feladatának tekintette a zsidó hagyományok ápolását.

A zsidóellenes törvény elfogadásával a VAC is lehetetlen helyzetbe került. Az egyesületet betiltották, a VAC néhány éven keresztül nem működött. A klub számos tagja, versenyzője és vezetője lett a háború áldozata, sokan pusztultak el a koncentrációs táborokban, illetve munkatáborokban.

Rendkívüli lelkesedésre volt szükség az egyesület háború utáni újraindításához. A kiemelkedő képességekkel rendelkező Klein Elek lett a klub új elnöke, de az új elnök kiváló szervezőkészsége és tehetsége sem bizonyult elegendőnek ahhoz, hogy életben tartsák az egyesületet: miután a működés összes feltétele megszűnt, a klub 1949-ben bezárta kapuit.

1989-ben Dr. Gonda János vezetésével alakult újjá a klub és még abban az évben a Maccabi Világszövetség tagja lett. A klub sportolói azóta részt vettek három Maccabi Világjátékokon (Maccabiah) és két Európa Játékokon (Amszterdam 1995, Skócia 1999). A Maccabi Világjátékok a legnagyobb zsidó esemény a világon. Négy évente több, mint 6000 sportoló érkezik a világ minden részéből Izraelbe. Dr. Bleyer András, aki 1992 és 1999 között az egyesület elnöke volt nagyon sokat tett azért, hogy a Magyarországon sportoló zsidó fiatalok lehetőséget kapjanak mind a rendszeres sportolásra, mind a Világjátékokon való részvételre.

A karate és a kosárlabda szakosztály jött létre először, Mezei Katalin és Varga Miklós vezetésével. Dr. Bleyer András az egyesület korábbi elnöke és Dr. Dános Éva elnökhelyettes sokat dolgozott azért, az egyesület sportolói részt vehessenek a nemzetközi eseményeken. Ebben nagy segítségükre volt Keveházi Mihály, a Maccabi Világszervezet korábbi elnöke, aki a mai napig a VAC tiszteletbeli elnöke. Az első nemzetközi esemény, amelyen részt vett az újjáalakult klub, a 14. Maccabi Világjátékok volt 1989-ben. Azóta három másik Világjátékokon és két Európa Játékokon vett részt az egyesület, ezen kívül megrendezett egy Maccabi Bridge Európa Bajnokságot és a Maccabi Európa Szövetség közgyűlését.