English version 
 
                     
 

2009.07.27 :
WorldGames 2009 - karate
2009.07.01 :
18. Maccabiah - Izrael
2009.05.10 :
Sportnap 2009
2008.06.01 :
Maccabi Sportnap - 2008

Weisz RichárdRendelje meg hírlevelünket:
 
Adjon meg kulcsszavakat:
 

Maccabi Világszövetség


A Maccabi név jelképezi az erős zsidó nemzeti elkötelezettséget és a kapcsolatot az ősi Makabeusokkal, akik harcoltak a görögök ellen. E harc célja a zsidó vallás elismertetése, a lelkiismereti szabadság és a függetlenség volt. A Maccabi mozgalom egyidejűleg ered a zsidóság történetéből és az európai antiszemitizmus történetéből. A 19. század végén Kelet-Európában felerősödő pogromok és a könyörtelen pusztítás hatására a zsidó vezetők javasolták a zsidó közösség tagjainak a fizikai nevelést, hogy meg tudják védeni magukat a veszélyes időkben. Eleinte a fizikai nevelés a tornából állt, de később kiegészült a különböző versenysportokkal is. Ezzel egy időben hangsúlyt fektettek a fizikai edzéseken túl a kulturális és oktatási feladatokra is.

Dr. Max Nordau 1895-ben Törökországban egy csoport zsidó sportolót kitiltottak egyesületükből. Válaszul ők megalapították a világ első zsidó sportegyesületét. Hamarosan követte őket a többi is Európa szerte, "Hakoah", "Hagibor", Bar Kochba", "Maccabi" neveken. Gyakorlatilag minden európai országban létrejöttek ezek a klubok a 20. század elején és működtek a II. Világháborúig. De nem csak Európában, hanem a világ minden kontinensén, Amerikától Afrikán kersztül Ausztrálig jöttek létre Maccabi klubok 1918 és 1939 között. Európában ebben az időbenélte fénykorát a Maccabi mozgalom. Rengeteg sportolója volt tagja a nemzeti válogatottaknak, vettek részt az olimpiákon. Rendszeresen rendeztek Maccabi Európa Játékokat, az elsőt 1929-ben Prágában.

1927-ben a 12. Cionista Kongresszuson Karlovy Vary-ban eldöntötték egy új szervezet létrehozását, amelyet Maccabi Világszövetségnek neveztek el. Az új szervezet alapszabályában rögzítették: "elő kell segíteni a fizikai nevelést, a hitet a zsidó örökségben, a zsidó nemzetben és dolgozni kell, hogy újjáépüljön saját hazánk és meg kell védeni saját népünket." Az új jelképe lett a Maccabi név négy héber betűje, amint Dávid csillagot formáz.

Dr. Max Nordau a 2. cionista kongresszuson Bázelben fejtette ki véleményét az izmos zsidóságról (Muskeljudentum).

1929-ben Ostravában, a Maccabi Világszövetség Kongresszusán Josef Jekutiel a Maccabi Erec Izrael képviselője javasolta, hogy rendezzenek rendszeres sportversenyt a zsidó sportolóknak Izraelben. Az ötlet sikert aratott és 1932-ben az ötvenezer lakosú Tel-Avivban sor került azelső Maccabiah-ra. 390 sportoló 14 országból vett részt az eseményen, 69-en muzulmán országokból érkeztek. 3 évvel később 1935-ben a 2. Játékokon már 1700 volt a résztvevők száma.

A Holocaust tragédiája nagyon sok helyen megsemmisítette a zsidó közösségeket és velük együtt a Maccabi egyesületeket is. A háború után Nyugat-Európában néhány bátor ember újjáalakította a klubokat, majd a Kelet-Európai változások a 80-as évek végén magukkal hozták ebben a térségben is a Maccabi mozgalom újjászületését. A Maccabi mozgalom ma világszerte virágzik, sport és kulturális eseményeket nyújtva és ápolva a zsidó és nem zsidó emberke közötti kapcsolatot.