English version 
 
                     
 

2009.07.27 :
WorldGames 2009 - karate
2009.07.01 :
18. Maccabiah - Izrael
2009.05.10 :
Sportnap 2009
2008.06.01 :
Maccabi Sportnap - 2008

Sárkány MiklósRendelje meg hírlevelünket:
 
Adjon meg kulcsszavakat:
 

Ismertető


Vívó és Atlétikai Club néven 1906-ban egy lelkes, értelmiségi csoport sportklubot hozott létre Budapesten. Ez a fiatal csoport a Makkabea nevű cionista egyetemisták szövetsége volt. Az egyesület elsősorban zsidó fiataloknak kívánt sportolási lehetőséget teremteni, de a részvétel nem volt korltozva. A klub alapítója dr. Dömény Lajos ügyvéd, cionista vezető.

Az 1920-as években több neves sportoló csatlakozott a klubhoz, de fénykorát az 1930-40 közötti években élte. A torna és vívó szakosztlyok alakultak meg elsőként, majd az I. világháború után jöttek létre az ökölvívás, kézilabda és labdarúgó szakosztályok. A 30-as években bővlt a klub asztalitenisz, tenisz és kosárlabda sportágakkal. 1944-ben az egyesületet feloszlatták, de ez már csak formális volt, hiszen a zsidótörvények megjelenésétől fogva az egyesület már nem tudott működni. A klub vezetői és sportolói közűl nagyon sokat munkaszolgálatra vagy koncentrációs táborba vittek és közülük kevesen tértek vissza a Holocaust után.

1989-ben dr. Gonda János vezetésével alakult újjá a klub és még abban az évben a Maccabi Világszövetség tagja lett. A klub sportolói azóta részt vettek négy Maccabi Világjátékokon (Maccabiah) és két Európa Játékokon (Amszterdam 1995, Stirling - Skcia 1999).

A klub nem csak sport, hanem kultúrális egyesület is. Ennek megfelelően szervezett meg gyermekrajz kiállításokat, utaztatott Izraelbe fiatalokat, hogy megismerjék az országot, részt vett Yom Hatzmaut napi programokban, Hanukka futóversenyt rendezett. Az egyesület jelenleg is non-profit egyesületként működik és az egyetlen magyar szervezet, amely tagja a Maccabi Világszövetségnek.

Ha többet szeretne megtudni, kattintson ide és töltse le a "Zsidók a magyar sportban" című esszét.